Proč je alkohol obsažen v našich výrobcích?
Alkohol (přesněji ethylalkohol, líh kvasný) je obsažen v našich rostlinných přípravcích z více důvodů:
1. K získání účinných látek z rostlin:
Mnohé účinné látky jsou ve vodě nerozpustné nebo jen těžce rozpustné.
2. Ke konzervaci:
Když je již alkohol obsažen v přípravcích, je smysluplné jej zároveň použít jako účinného a přírodního konzervačního prostředku (oproti syntetickým chemikáliím jde o velmi vhodný způsob konzervace vzhledem k výborné biologické odbouratelnosti alkoholu – navíc jde o látku tělu vlastní).
3. K zlepšení resorpce:
U některých látek, jako jsou například silice aj., se zvyšuje resorpce a tím také účinnost díky přítomnosti alkoholu.
Vznik alkoholu
Obecně: prostřednictvím kvašení plodů, obilí apod. dodanými kvasinkami, které přítomné cukry přeměňují (mj.) na ethylalkohol a oxid uhličitý.
V těle: fysiologicky se v lidském těle díky metabolickým procesům produkuje relativně konstantní hladina alkoholu ve výši asi 0,03 % 0.
Účinky alkoholu v organismu | |
Hladina alkoholu v krvi | Účinek na organismus |
0,2-0,4 promile | Symptomy jako teplo, povídavost, starostlivost, spokojenost, euforie |
Od cca. 1 promile | Změny na EEG, nezpůsobilost k řízení vozidel |
Od cca. 1,3 promile | Snížení koordinačních schopností, poruchy koncentrace a pozornosti, poruchy vidění a snížená akceschopnost. |
Od cca. 2,2 promile | Opilost, poruchy paměti. |
Od cca. 3,0 promile | Plně vyjádřená opilost, koma, poruchy dechu, smrt. |
Odbourávání alkoholu
v játrech: Alkohol >> (enzymatické zpracování pomocí alkoholdehydrogenasy) >> acetaldehyd>>kyselina octová + acetylkoenzym A (ten se dále v Krebsově cyklu metabolisuje na vodu a oxid uhličitý)
mimo játra: asi z 10% se alkohol metabolisuje též systémem katalas. Tím lze také částečně vysvětlit různou individuální snášenlivost alkoholu.
Rychlost odbourávání:
u mužů: cca. 0,15 promile za hodinu; u žen: cca. 0,10 promile za hodinu
Resorpce alkoholu začíná již v ústech. Množství alkoholu vstřebané ústní sliznicí však zůstává pod úrovní eliminace a k průkaznému zvýšení hladiny alkoholu v krvi nedojde, i když člověk podrží silně koncentrovaný nápoj v ústech po delší dobu. Ze žaludku se vstřebává asi 20% vypitého alkoholu. Rozhodující část, tj. celých 80% vypitého alkoholu se vstřebává z dvanáctníku a z horního úseku tenkého střeva. Rychlost resorpce alkoholu do krve a do organismu závisí především na difúzním spádu a na velikosti plochy zažívacího traktu, z níž může resorbovat.
Obsah alkoholu v potravinách
Také potraviny obsahují velice často alkohol (etanol) a to i tehdy, není-li to na jejich obalu vyznačeno.
Přehled některých potravin, které obsahují alkohol ze své podstaty: | ||
Potravina | Množství | Obsah alkoholu |
Ovocná šťáva | 0,2 l | 0,6 g |
Chléb | 50 g (1 plátek) | 0,2 g |
Kefír | 500 g | 2,5 – 5 g |
Nealkoholické pivo | 0,2 l | 1,0 g |
(Pivo) | (0,3 l) | (10 g) |
(Víno) | (0,25 l) | (25 g) |
Svačina, která sestává z 3 plátků chleba a třetinky vína, obsahuje asi 25,6 g alkoholu. Toto množství odpovídá asi 80-ti násobku jednotlivé doporučené dávky extraktu z pupenů (například Lípa, Topol, Bříza atp.) u člověka s hmotností 75 kg; tato dávka obsahuje asi 0,3289 g alkoholu.
Jakýkoliv extrakt z pupenů Rabštejnské apatyky, s. r. o. při doporučené denní dávce 75 kapek za den: | |
Odpovídá g alkoholu na jednotlivou dávku* | g alkoholu na celk. denní dávku |
0,3289 | 0,9867 |
* poznámka: počítáno jako ethanol 96% v/v
Souhrn
Ethanol je nepostradatelný při výrobě tekutých extraktů z rostlin.
Obsah alkoholu v mnohých potravinách je vyšší, než celková denní doporučená dávka našich přípravků. Přesto na těchto potravinách nevzniká výrobci povinnost je označit jako potraviny s obsahem alkoholu.
Při užívání našich přípravků (i u dětí) za dodržení doporučeného dávkování nelze běžnými analytickými postupy detekovat zvýšenou hladinu alkoholu v krvi (tedy hladinu zvýšenou oproti fysiologickým hodnotám alkoholu v krvi), neboť metabolismus těchto malých množství alkoholu bývá rychlejší než jeho kvantitativní vstřebání.